Megleszel!

Terjeszd a trippert!

Migiri adminja még általános iskolás!!! - LELEPLEZÉS!

2017. szeptember 20. 18:26 - migirimeg

Na jó, nem, nem a Pink flower:3 oldal adminja vagyok. A téma pedig nagyon fontos!

A mai nap vonult be a sajtó közepébe hírként, hogy egy iskolás lány, név szerint Finszter Emőke egy facebook poszt formájában üzent az Oktatási Hivatalnak. A poszt kitér arra, hogy a csajszi 8 órát van suliban, az utazásával együtt elmegy az egész napja. Nagyjából délután 5-re ér haza és ott vége is az egésznek. Nincs ideje haverozni, kutyázni, tanulni és élni egyszerre. Ezt azért néhányan ismerjük, nem? 

Őszintén nem Emőke posztja volt az, ami megihletett, hanem a kommentszekciók. Néhány érdekes komment, név nélkül:

 

"Nekünk is így volt és mégsem rinyáltunk. Ráadásúl tiszteltük a tanárainkat és az idősebbeket. Sőt minket alsós osztályokban is megbuktattak, ha nem hoztuk a kellő szintet.Volt olyan, hogy helyesírás amire szintén jegyet kaptunk és nem is volt ennyi nyelvtani analfabéta mint manapság. Szval ne hogy már sajnáljam szegény gyerekeket brühühü"

"Hahahaha .... "2000" ! Ertheto , hogy nem erted Ferencet . Feltetelezem Ferenc ( En is ) 2000 elott mar reg befejeztuk . Amikor en gyerek voltam a tanarnak kijart a tisztelet ! Ha nem viselkedtunk jol pofan is vagtak + a hir hamarabb hazaert mint en es meg apamtol is kaptam ! Ez igy volt rendjen .... nem tudom mibol gondolod , hogy regebben sem volt jo az oktatas ."

"Nem értem ezt a ''mai fiatalok túl vannak terhelve'' dolgot. Annak idején nekünk sem volt másképp, ugyanúgy 7- 8 óránk volt az iskolában, tanulni kellett estig otthon. Számonkérés idején meg akár hajnalig. Mellette szakmai gyakorlat a másik héten, reggeltől estig dolgozni, max hétvégén lehetett pihenni, barátnőzni. Nem is értem... Mi is megtanultuk a kovalens kötést, a Honfoglalást.. stb. A történelemhamisítás egy másik dolog, erre való a könyvtár.. pl. Szóval rettentően sajnálom a mai fiatalokat, és nem a tanulmányi túlterheltség miatt, hanem h nyűgnek tudják be a tanulást, ami egy alapvető intelligencia, tájékozottság elérésére szolgál."

 

És még sorolhatnám a pikánsabbnál pikánsabb kommenteket, de azokra annyi helyesírási hibát jelez a szövegszerkesztő, hogy rossz ránézni. Szóval mit látunk? Megkeseredett embereket a "dögöljön meg a szomszéd tehene" elvén. Ugye ez miről szól? Nekem szar volt, há' nehogymá neki jobb legyen! A második komment a kedvencem, ami méltón tükrözi a kádárista rendszer megalkuvó ostobaságát, amit még mindig nem pihentek ki a magyar lelkek. Ez a fertőzés nagyjából átterjedt a többi kommentre, de minél idősebb vagy minél ostobább valaki, úgy nő ennek az eszmének az aránya a hozzászólásban.

A magyar oktatás valójában tényleg szar. A színvonal nem ott van, ahol a rendszerváltás környékén ráhazudták az emberekre, hogy a világ élvonalának a része. Valójában nincs más célja, mint megtanítani a gyerekeket arra, hogy hogyan írjanak jó tesztet/dolgozatot. Minden pedagógus a saját tantárgyát részesíti előnyben a többi felett és minden tantárgyból lexikális tudás pontossága szerint kell értékelni a diákokat. Emellett pedig teljesen elfeledkezünk arról, hogy az iskola céljának valójában annak kéne lennie, hogy lelkileg egészséges felnőtteket neveljen ki a végére, akiknek az értelmi szintjüket a Lokált és Ripostot olvasók fölé emeljen. Sajnos ha ezt olvassa majd a kormány, akkor biztosan nem változtatnak az oktatáson...

Az, hogy régen az én nagyapám a krumpliföldön kapált reggelente, majd utána mehetett iskolába, az nem azt jelenti, hogy ez ma is helytálló. Az, hogy a szocialista, posztkommunista időkben a gyerek agyonverése egy elégtelenért legitim dolog volt (mind tanárok, mind szülők részéről), abnormális és nyomorult levetíteni mostanra. A fejlődés pedig megkérdőjelezhetetlen! Mégpedig abból a szempontból, hogy nem kérdőjelezhetjük meg a fejlődés szükségességét. A fejlődés nem az, hogy a 19-20. század erkölcsi, etikai elveire alapozva neveljük fel az egy évszázaddal későbbi generációkat, hanem az, hogy felfedezzük a teljesítmény és az eredmény előzményeinek az okait. Ha azt látjuk, hogy Finnországban azok a gyerekek, akik reggel 10-re járnak iskolába és maximum 5 órát töltenek el az iskolában tanulással, sokkal jobban teljesítenek, akkor ez a követendő példa. Ilyenkor persze könnyen elkezdhet vergődni egy ember, hogy "ááá, PERSZE nevejjünk páwákat, telefonozzanak, aztá meg óvasni se tudnak!!!!44!". Ezek a reakciók pontosan annak az oktatási rendszernek a nyomorát jelzik, amiből ezek az emberek kinevelődtek.

Arra kell gondoljak a magam példájából, hogy csak az egyetemi előadások, gyakorlatok után éreztem azt, hogy mennyire nyomorúságos az évekkel előtte éppen erre való felkészítés. Miközben az egyetem arról szól, hogy a tudásodat a jövőbeli foglalkozásodnak megfelelően felvegyed x félév alatt, addig a gimnázium és az általános iskola visszatekintve csak elpazarolt időt mutat az emlékeimben, ahol olyan dolgokat kellett beseggelnem, amiket vagy soha nem fogok használni (még akkor sem, ha a jövőmben az adott szakmámnak a szerves része a tantárgy), vagy rohadtul nem a koromnak és értelmi-érzelmi intelligenciámnak megfelelő anyagot nyomtam bele a memóriámba, és az agyam szabad tárhelyének a nagy részét elfoglalja a mai napig, de elővenni nem tudom. A felsőoktatásban a professzor észrevette, hogy egy órai munkát ketten a telefonunkból próbálunk megoldani, odajött és mondta, hogy ez nagyon hasznos, mert a tudás megmarad későbbre is. Micsoda felfogás-különbség a gimnázium után ennek a generációnak, nem?

Persze itt nem arról van szó, hogy az alapvető műveltség nem lehet alapkövetelmény! A probléma azzal van, hogy mellé benyomnak tömérdek fölösleges információt a tanulóknak, amit még az alapvető műveltség kategóriájába próbálnak beleszenvedni. Nem a felnőtté nevelés és a végén az iskolák elvégzése után nevében is jelzőértékű érettség elérése a cél, hanem az, hogy lexikális tudást megfelelően tudjunk egy teszt formájában kitölteni. Az senkit sem érdekel, hogy az adott ember mennyire tudta kiteljesíteni a gyerekkorát, mennyire tudott időt szakítani a suli utáni tanulásra, családra, barátokra, kutyára, csajozásra, pasizásra és a pucér képek nézegetésére, küldésére a neten. Sajnos, ha most meglepődtél, el kell mondjam: ez az egészséges, ha ezeknek a mértéke megfelelő arányban meg van egy tinédzser életében.

Ennek tükrében egyáltalán nem csoda, ha megjelenik a "szarok a sulira meg mindenre" embertípus. Amikor egy fiatal tinédzsert felnőtté válásának hajnalán a 30-40-es korosztály stressz szintjére nyomnak, nem is meglepő. Persze biztosan az "elkényeztetett" finn diákok körében is ott van a kikent 14 éves picsa, aki 10 centis műkörömmel nyomja a legújabb ájfónt óra közben, hogy válaszoljon azoknak, akik lájkolták az új csöcsös képeit. Vagy ott is meg  van a 16 évesen szarrágyúrt patkány, aki nekibassza a kis szemüveges strébert a folyosón a falnak, mert az nem csinálta meg a házi feladatát. De ha esélyeket latolgatunk, akkor a finn példa az, amit követni kellene, mert ez alapján sokkal több gyerekből lesz egészséges felnőtt, és nem válik a facebook posztok alatt nyomorgó posztkádárista nyuggertömeg részévé. A jelenlegi oktatás arra megfelelő, hogy vagy elmenekülj külföldre és a jelenlegi második legnagyobb magyar várost, Londont tedd magyar fővárossá, vagy arra, hogy 30 évesen is a szüleiddel élj és minden nap számítógépes játékokkal játsszál. Vagy csinálj Minecraft gameplayeket...

A tripper azonban nincs tekintettel az oktatás eredményire!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr312881156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása