Megleszel!

Terjeszd a trippert!

Megdöglött a nappali

2017. szeptember 17. 15:32 - migirimeg

Kyle Broflovskinak igaza lett. Gondoltuk, éreztük, hallottuk. Nem vettük komolyan, de megtörtént. 

Nem kell messzire menni, hogy valahol ezt olvassuk: "én már nem nézek tévét". Ma már mindenki ezt mondogatja. 10 évvel ezelőtt ez egy különálló, felsőbbrendűségi komplexus által vezérelt "nyugger" mantra volt, ami azt jelentette, hogy tele van a TV szarral és mocsokkal, nem akarom nézni. A szennycsatorna kifejezést méltón definiálta az RTL Klub, ami mostanra inkább a kormányfüggetlenség megtestesítője, ahogy az egykoron propagandista HírTV is ezzé alakult. A szennyesség azonban nem állt meg, hanem tovább fejlődött, persze lefelé. Puzsér Róberttől és Alföldi Róberttől eljutottunk oda, hogy Tóth Gabi és ByeAlex zsűriskedik évről évre egy-egy tehetségkutatónak csúfolt sztárgyár karaoke-műsorban. Majkától eljutottunk Pumped Gaboig, a TV2-n és M1-en pedig a legalávalóbb Ripost feeling érződik: bulvárgyártás mögötti tudatos propagandaosztás. 

Mostanra pedig fogalmunk sincs, hogy a sztárgyártó műsorokból kikerült bulvárhősök és celebkék honnan a faszból jöttek és mi a szart csináltak, amiért tudnunk kéne kik ők. Ha Kasza Tibit követed, akkor olvashatsz róluk bőven. Nála aztán pörög a cuki kutyás, cicás videó tömeg, s bőven olvashatsz Ripost cikkeket, amiért Habony bőven adakozik a mi Tibinknek. Ha pedig az X-Faktort említem, akkor a legtöbb olvasó maximum a hisztiző szőke lányra asszociál, mert a napokban mást nem olvashattunk, a legtöbben pedig nem követjük a globalizált celebgyárat, amivel minden rendben is van. 

Az internet fölé nőtt Facebook, a Youtube és a Torrentezés megalapozta a kereskedelmi televíziócsatornák halálát. Ha valamit megakarsz nézni, akkor fogod magad és rákeresel, letöltöd, megnézed. Az erről szóló cikkek alatt persze megjelennek az álszentkedők, hogy "én lemegyek a boltba és megveszem!". Ja, lemész. Videótékába nem? Annak is megvolt a szépsége, mikor volt egy haverja az embernek, akinek volt DVD másolója a gépén, többet azt a filmet sem vettük ki soha. Most pedig már nem kell kivárnunk semmit. Nem kell a filmet tíz percenként félbeszakító negyedórás reklámokkal szennyeztetnem az elmémet ahhoz, hogy megnézzem azt, vagy az aktuális sorozatot. A dolog odáig fajult, hogy egyesek kiakadnak, ha a videó megnézéséhez egy 5-15-30 másodperces reklámot végig kell várni. 

Ezzel párhuzamosan az önmagunk által építhető TV csatorna műfaja született meg. A Youtube csatornák születése lehetővé tette, hogy ne csak a televízióba beszopódó, korruptsággal fertőzött emberek szerepeljenek és tehessenek közzé tartalmat nagyobb közönség számára, hanem az utca embere is építhessen tartalmat, ráadásul többet és értékesebbet. Persze erre is igaz, hogy nem feltétlen a népszerűbb csatornák a jobbak. A gameplay videók, melyek szórakoztató értéke eleinte abból épült fel, hogy valaki saját magát szórakoztatja, kialakult egy teljesen új műfajjá a szórakoztatásnak és be kell látnunk: ha zsozéatyát vagy a TheVR-t nézzük, van szórakoztató értéke, a maga fura módján. Persze ez is bestializálódott, gyerekeknek szánt minecraft videókkal, s itt is megjelennek a proli kommentek, hogy "elattad magadattt!!!" meg "unaaalmasss!!! nem lehetne vmi más??". Az ostobaságnak nem szabhatott gátat semmi, de legalább úgy érezhetjük, hogy mi gyártjuk a tartalmat és nem a gazdag bácsik és nénik, akiket életünkben nem láttunk, de valahogy oda kerültek, ahol épp vannak.

A nappali pedig megdöglött. A közös családi TV-zés leépült arra a szintre, hogy mindenki a saját eszköze (számítógép, tablet, telefon) előtt zabálja meg az ebédjét, miközben néz egy streamet vagy századjára nézi meg a letöltött Family Guy részeket. Az új lehetőség, hogy ne csak azt nézzük, amit elénk tárnak, elvette azt, ami valamennyire értékelhető volt azelőtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy "régen minden jobbvót!". Csupán hozzá kell szoknunk. 

A tripper viszont nincs tekintettel semmilyen műfajára a szórakoztatásnak!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr8712871042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása