Megleszel!

Terjeszd a trippert!

A nevetés kurvára nem vicces - a humor jó és rossz oldala

2017. május 21. 00:30 - migirimeg

A minap láttam egy videót. Mondanom sem kell, hogy minden előítéletemet és demagógiámat belevetve olyan férfiú tette közzé ezt a videót a Facebook felületére, aki teljes mértékben megfelel a sztereotípiáknak. Rövid leírás: férfias csücsörítés, a fejre ráhelyezett piros sapka, ami alól kilóg a 30 dekás hajhab és zselé vegyi keveréke által megformált szőrzet. Emellett pedig egy kisebbségi fiúról van szó. Bőven elég lenne számomra az is, ha csak a kiposztolt képek mellé 30 ismerős meg lenne jelölve, vagy tiniribancok százait lájkolná, cserébe egy szopást remélvén. De nem. Ez neki sem volt elég. Neki elég volt egy videót a facebook emojik legszínvonalasabbjának kíséretében közzétenni. A sírva röhögős fejek alatt ott várt a videó az elindításra. A play gomb mögött egy egeret láttam, valami furcsa erotikus pózban. Valójában a kisegér ki volt kötözve, a videó pedig arról szólt, hogy egy ollóval valaki levágja a nemzőszervét. Természetesen a posztoló idiotizmusának megfelelő reakciókat kapott, lájkok és "vicces" meg "imádom" megjelöléssel. Ikszdé-k kíséretében nem tudtam mit kezdeni magammal. A kisegér tehetetlensége és aprósága átragadt rám. Ott voltam a videóval szemben és belső energiáim kiapadtak. Az állatvédők olykor feminizmusi magasságba emelkedő hisztérikussága nemhogy átragadt rám, hanem egyenesen részesévé váltam és nem tudtam mit kezdeni magammal.

Minden jogtalan és elfogult gondolat feltámadt bennem. Az állati életek emberi élet felé emelésétől a rasszista, szinte már-már Goebbels-i retorikával kevert gondolatmenetek rázták meg az elmémet. A tehetetlenség törvénye rám is hatott. Az, hogy a Facebookon szabadján terjedhet az egér pöcsét levágó videó, vagy egy tiniribanc videója, aki 2 hetes kutyákat dobál be a háborgó folyóba, vagy egy arab fickó, aki egy kiscicát, Braden Loopert megszégyenítő módon vág a falhoz, csak azt világítja meg, hogy a közösségi média globalizációja egy hasznos dolog. Hasznos dolog, mert rávilágít valamire. Az pedig az, hogy az emberiség "legbékésebb korszakában" valójában ugyanaz maradt minden, mint régen. Nem fejlődtünk semmit: a primitivizmus és az ostobaság bármikor a szemünk elé tárulhat. Szembesülhetünk azzal, hogy a békés életünk hátterében ugyanúgy meghúzódnak az idióták, mint a történelem során mindig. Nem elég az, amit én gondoltam a humorról. Nem elég az, ha tudjuk min nevetünk azzal szemben, ha nem tudjuk. A nevetés nem legitimál mindent. Nem vicces azon röhögni, ha egy hajléktalan kapkod a csatorna mélye felé egy 5 forintosért. Nem vicces, ha valakire rábaszódik egy betonfal vagy rászalad egy autó a lábára. Nem vicces önmagunk imádata és nem vicces másokat kiröhögni. Ezt pedig nem "én mondom meg", hanem egyszerűen értékek közé szorítom a humort. Mert erre van szükség. Viszont a primitivizmus sem teszi jogossá a degeneráltságot. 

Nem tehetjük meg egy ilyen videó után, hogy Ultrasinfo szintjére süllyedve a kisebbség évszázados gettózódását és hátrányait ráfogjuk etnikai problémákra. Nem tehetjük meg, hogy szemet-szemért gondolatelven indulva visszatérjünk a 20. századi eszmék által konzervált büntetőjogokhoz és guillotine-t követelünk a tettes nyakára. Úgy gondolom, hogy ezek azok a fegyelmi feltételei, amik kirántanak minket az előző század szánalmasan proli gondolkodásmódjából. Ahhoz, hogy mi intelligensebbekké válhassunk többet is kell felmutatni. Nem lehet emociókra és felindulásokra hagyatkozni. Azoknak a figyelmét kell felhívni erre, akik viccesnek találják, ha egy videón az éhes kutya a rácsok mögül csak a nyelvével éri el a "svédasztalt". A humorhoz pedig intelligencia szükséges. Aki ezeken nevet, az mélységesen idióta és ostoba. Ha a te ismerőseid között van ilyen, akkor tudhatod: ő a legalja. De kérlek ne hagyd annyiban! Figyelmeztesd erre. Figyelmeztesd, hogy az állatkínzás vagy a szánalmasság viccé tétele az csak a balfaszok és degeneráltak eszköze. A normális ismerőseiddel is tudasd, hogy elborzadásából se tegyen közzé megkínzott állatokról szóló képeket és videókat, mert ha van valaki, aki ezt viccesnek találja, annak ez maga lesz az ösztönzése. Lehet elborzaszt 100-ból 99 embert. De lesz 1 aki majd sírva röhögős smileyokat dob fölé. Ez pedig támogatása lehet a primitivizmusnak. Helyette pedig inkább védjük a tehetetleneket, mint az állatokat, a fogyatékosokat és a szerencsétlen sorsúakat, ne pedig nevessünk a nyomorukon.

A tripper tekintettel van a humorra! Szép napot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megleszel.blog.hu/api/trackback/id/tr3912528729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása